ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ΄ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ
ΚΑΙ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β΄)
ΔΕΥΤΕΡΑ 20 ΜΑΪΟΥ 2013 -
ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ:
ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΤΕΣΣΕΡΙΣ (4)
ΘΕΜΑ Α
Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό κάθε μίας από τις παρακάτω ημιτελείς προτάσεις Α1 έως Α5 και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη λέξη ή στη φράση η οποία συμπληρώνει σωστά την ημιτελή πρόταση.
Α 1. Η απομάκρυνση του νερού μέσω των στομάτων των φύλλων ονομάζεται:
α . κυτταρική αναπνοή
β. επιδερμική εξάτμιση
γ. διαπνοή
δ. φωτοσύνθεση
Μονάδες 5
Α2. Η ενέργεια, η οποία μεταφέρεται από ένα κατώτερο τροφικό επίπεδο στο
αμέσως ανώτερό του:
α. αυξάνεται κατά 10%
β. ελαττώνεται κατά 90%
γ. ελαττώνεται κατά 10%
δ. αυξάνεται κατά 90%
Μονάδες 5
Α3. Το νόσημα το οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά είναι:
α. η γονόρροια
β. η ηπατίτιδα C
γ. η πολιομυελίτιδα
δ. το AIDS
Μονάδες 5
Α4. Καψίδιο διαθέτουν:
α. οι μύκητες
β. τα βακτήρια
γ. τα πρωτόζωα
δ. οι ιοί
Μονάδες 5
Α5. Το σύνολο των διαφορετικών πληθυσμών που ζουν σε μια περιοχή, αλλά και οι σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ τους αποτελούν:
α. ένα οικοσύστημα
β. μία βιοκοινότητα
γ. τη βιόσφαιρα
δ. ένα βιότοπο
Μονάδες 5
ΘΕΜΑ Β
Β1. Τι ονομάζεται ομοιόσταση (μονάδες 2) και ποιους ομοιoστατικούς μηχανισμούς γνωρίζετε στον ανθρώπινο οργανισμό (μονάδες 5);
Μονάδες 7
Β2. Ποιες προϋποθέσεις πρέπει να ικανοποιεί μία ασθένεια για να θεωρηθεί λοιμώδης;
Μονάδες 6
Β3. Με ποιο τρόπο το διοξείδιο του άνθρακα και οι υδρατμοί της ατμόσφαιρας συνετέλεσαν, ώστε η μέση θερμοκρασία της Γης να είναι 15°C και όχι -20°C;
Μονάδες 6
Β4. Ποιες είναι οι πιθανές πορείες του νερού μετά την πτώση του στην ξηρά;
Μονάδες 6
ΘΕΜΑ Γ
Ένας άνθρωπος μολύνεται από ένα βακτήριο. Στο παρακάτω διάγραμμα απεικονίζεται , σε συνάρτηση με το χρόνο, η μεταβολή της συγκέντρωσης των αντισωμάτων που παράγονται για να το εξουδετερώσουν.
Γ1. Να εξηγήσετε το είδος της ανοσοβιολογικής απόκρισης με βάση την καμπύλη του παραπάνω διαγράμματος.
Μονάδες 3
Γ2. Να εξηγήσετε τις διαδικασίες στην παραπάνω ανοσοβιολογική απόκριση, από τη στιγμή που ενεργοποιούνται τα βοηθητικά Τ-λεμφοκύτταρα μέχρι την παραγωγή και την έκκριση μεγάλης ποσότητας αντισωμάτων.
Μονάδες 8
Γ3. Να περιγράψετε τις διαδικασίες με τις οποίες αυξάνεται η συγκέντρωση της αμμωνίας στο έδαφος.
Μονάδες 6
Γ4. Να περιγράψετε τις ανθρώπινες παρεμβάσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε ελάττωση της συγκέντρωσης του οξυγόνου, που είναι διαλυμένο στο νερό.
Μονάδες 8
ΘΕΜΑ Δ
Δίνεται το φυλογενετικό δέντρο ορισμένων οργανισμών διαφορετικού είδους που ζουν σήμερα. Οι αριθμοί στις θέσεις 1, 2, 3 και 4 απεικονίζουν τις προγονικές μορφές των οργανισμών που δίνονται στο φυλογενετικό δέντρο.
1. Να εξηγήσετε ποια από τα παραπάνω είδη είναι περισσότερο συγγενικά μεταξύ τους.
Μονάδες 4
2. Να εντοπίσετε και να αναφέρετε ποιος είναι ο πιο πρόσφατα κοινός πρόγονος του σκύλου και του γορίλα.
Μονάδες 2
3. Σε ποιες περιπτώσεις κατά την ταξινόμηση των οργανισμών χρησιμο-ποιείται το τυπολογικό κριτήριο;
Μονάδες 8
4. Οι πάπιες έχουν τη δυνατότητα να κολυμπάνε στις λίμνες, όπου συλλέγουν την τροφή τους. Στην κολύμβηση τις βοηθούν οι μεμβράνες που διαθέτουν ανάμεσα στα δάκτυλα των ποδιών τους, τα οποία χρησιμοποιούν σαν κουπιά. Με βάση τη θεωρία του Δαρβίνου να ερμηνεύσετε την επικράτηση του συγκεκριμένου μορφολογικού χαρακτηριστικού στις πάπιες.
Μονάδες 8
5. Τι υποστηρίζει η αρχή της χρήσης και της αχρησίας των οργάνων σύμφωνα με τη θεωρία του Λαμάρκ;
Μονάδες 3
ΟΔΗΓΙΕΣ (για τους εξεταζομένους)
1. Στο εξώφυλλο του τετραδίου να γράψετε το εξεταζόμενο μάθημα. Στο εσώφυλλο πάνω-πάνω να συμπληρώσετε τα ατομικά στοιχεία μαθητή. Στην αρχή των απαντήσεών σας να γράψετε πάνω-πάνω την ημερομηνία και το εξεταζόμενο μάθημα. Να μην αντιγράψετε τα θέματα στο τετράδιο και να μην γράψετε πουθενά στις απαντήσεις σας το όνομά σας.
2. Να γράψετε το ονοματεπώνυμό σας στο πάνω μέρος των φωτοαντιγράφων αμέσως μόλις σας παραδοθούν. Τυχόν σημειώσεις σας πάνω στα θέματα δεν θα βαθμολογηθούν σε καμία περίπτωση. Κατά την αποχώρησή σας να παραδώσετε μαζί με το τετράδιο και τα φωτοαντίγραφα.
3. Να απαντήσετε στο τετράδιό σας σε όλα τα θέματα μόνο με μπλε ή μόνο με μαύρο στυλό με μελάνι που δεν σβήνει. Μολύβι επιτρέπεται, μόνο αν το ζητάει η εκφώνηση, και ΜΟΝΟ για πίνακες, διαγράμματα κλπ.
4. Κάθε απάντηση επιστημονικά τεκμηριωμένη είναι αποδεκτή.
5. Διάρκεια εξέτασης: τρεις (3) ώρες μετά τη διανομή των φωτοαντιγράφων.
6. Χρόνος δυνατής αποχώρησης: 10.30 π.μ.
ΘΕΜΑ Α
1: Α1) γ Α2) β Α3) α Α4) δ Α5)β
ΘΕΜΑ Β
Β1. Η ικανότητα του ανθρώπινου οργανισμού να διατηρεί σταθερές τις συνθήκες του εσωτερικού του περιβάλλοντος (π.χ. θερμοκρασία, συγκέντρωσης διαφόρων συστατικών κ.λπ.) παρά τις μεταβολές του εξωτερικού περιβάλλοντος.
Ο ανθρώπινος οργανισμός διαθέτει τους ακόλουθους ομοιοστατικούς μηχανισμούς:
- ρύθμιση θερμοκρασίας σώματος στη διατήρησή της στους 36,6 βαθμούς Κελσίου μέσω δέρματος.
- Μηχανισμό που ρυθμίζει τη συγκέντρωση της γλυκόζης στο αίμα
- Μηχανισμός που ρυθμίζει το Ph του αίματος, το οποίο πρέπει να είναι σταθερό στο 7,4
- Μηχανισμό που ρυθμίζει τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα στο αίμα.
- Μηχανισμός είναι και το ανοσοβιολογικό σύστημα.
Β2. Οι προϋποθέσεις για να χαρακτηριστεί μία ασθένεια λοιμώδεις είναι:
- Ανίχνευση παθογόνου μικροοργανισμού στους ιστούς ή στα υγρά ασθενών ή στον οργανισμό ατόμων που ο θάνατός του προήλθε από αυτήν την ασθένεια.
- Απομόνωση και καλλιέργεια του μικροοργανισμού στο εργαστήριο.
- Δυνατότητα του μικροοργανισμού να προκαλέσει την ίδια ασθένεια σε πειραματόζωα και επιπλέον να απομονωθεί από αυτό.
Β3. Η ηλιακή ακτινοβολία που πέφτει στην επιφάνεια της ΓΗΣ απορροφάται κατά ένα μέρος από αυτήν, ενώ κατά ένα άλλο μέρος εκπέμπεται πίσω από στην ατμόσφαιρα με τη μορφή υπέρυθρης ακτινοβολία. Από το σύνολο της ακτινοβολίας αυτής ένα μέρος δεσμεύεται από το διοξείδιο του άνθρακα και τους υδρατμούς που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα γεγονός που οδηγεί στην ήπια αύξηση της θερμοκρασίας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για τους οργανισμούς, διότι αν δεν δεσμευόταν η υπέρυθρη ακτινοβολία, η μέση θερμοκρασία της ΓΗΣ θα ήταν -20 βαθμούς Κελσίου αντί για τη μέση θερμοκρασία των 15 βαθμών Κελσίου που είναι ευνοϊκή για τη ζωή.
Β4. Οι πιθανές πορείες που μπορεί να ακολουθήσει το νερό πέφτοντας στην ξηρά είναι οι εξής:
Συγκεκριμένο το νερό
Α) μπορεί να εξατμίζεται
Β) μπορεί να εισχωρεί στο έδαφος και στο σύστημα των υπογείων υδάτων
Γ) προσλαμβάνεται από τα φυτά και απομακρύνεται με τη διαπνοή
Δ) απομακρύνεται από το χερσαίο περιβάλλον με την επιφανειακή απορροή
ΘΕΜΑ Γ
Γ1. Το είδος της ανοσοβιολογικής απόκρισης που πραγματοποιείται είναι ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΑΝΟΣΟΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΠΟΚΡΙΣΗ. Παρατηρούμε ότι από τη στιγμή της μόλυνσης δηλαδή της εισόδου του παθογόνου μικροοργανισμού μεσολαβεί ένα χρονικό διάστημα από την παραγωγή των αντισωμάτων δηλαδή υπάρχει μεγάλος χρόνος απόκρισης που είναι βασικό χαρακτηριστικό της πρωτογενούς ανοσοβιολογικής απόκρισης.
Γ2. Η διαδικασία που ζητάται να περιγραφεί είναι η ΧΥΜΙΚΗ ΑΝΟΣΙΑ.
Τα βοηθητικά Τ- Λεμφοκύτταρα αφού ενεργοποιηθούν από το εκτεθειμένο στην επιφάνεια των μακροφάγων τμήμα του αντιγόνου εκκρίνουν ουσίες οι οποίες ενεργοποιούν τα Β – Λεμφοκύτταρα τα οποία πολλαπλασιάζονται, διαφοροποιούνται σε πλασματοκύτταρα τα οποία εκκρίνουν μεγάλες ποσότητες αντισωμάτων και σε Β- Λεμφοκύτταρα μνήμης τα οποία ενεργοποιούνται σε πιθανή επόμενη έκθεση του οργανισμού στο συγκεκριμένο αντιγόνο. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται ΧΥΜΙΚΗ ΑΝΟΣΙΑ καθώς απελευθερώνονται στο αίμα και στη λέμφο και αντιδρούν με το αντιγόνο και το εξουδετερώνουν.
Γ3. Οι διαδικασίες με τις οποίες αυξάνεται η συγκέντρωση της αμμωνίας στο έδαφος είναι οι εξής:
- Μέσω της ατμοσφαιρικής αζωτοδέσμευσης το άζωτο της ατμόσφαιρας αντιδρά με τους υδρατμούς και παράγεται αμμωνία όπου με τη βροχή μεταφέρεται στο έδαφος. Η ενέργεια που απαιτείται για την πραγματοποίηση των παραπάνω διαδικασιών εξασφαλίζεται από τις πλευρικές εκκενώσεις.
- Η νεκρή οργανική ύλη (όπως καρποί, φύλλα, νεκρά σώματα, τρίχωμα, κ.λπ.) την οποία εγκαταλείπουν στο έδαφος τόσο τα φυτά όσο και τα ζώα περιέχει άζωτο.
- Τα ζώα αποβάλλουν αζωτούχα προϊόντα του μεταβολισμού τους, όπως είναι τα περιττώματα, η ουρία και το ουρικό οξύ.
- Οι αποικοδομητές του εδάφους διασπούν τόσο τη νεκρή οργανική ύλη όσο και τα αζωτούχα προϊόντα του μεταβολισμού των ζώων μέσω μίας διαδικασίας που οδηγεί στην παραγωγή αμμωνίας.
Γ4. Οι παρεμβάσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε ελάττωση της συγκέντρωσης του οξυγόνου που είναι διαλυμένο στο νερό είναι:
- Το θερμό νερό από ψυκτικές εγκαταστάσεις πυρηνικών αντιδραστήρων ή εργοστασίων που χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα στα υδάτινα οικοσυστήματα με αποτέλεσμα να αυξάνεται η θερμοκρασία του νερού και συνεπώς ελαττώνεται η συγκέντρωση του οξυγόνου που είναι διαλυμένο σε αυτό.
- Τη διοχέτευση των αστικών λυμάτων μέσω αγωγών αποχέτευσης στα υδάτινα οικοσυστήματα. Αστικά λύματα περιέχουν παραπροϊόντα του μεταβολισμού του ανθρώπου δηλαδή περιττώματα, σωματικές εκκρίσεις και ουσίες καθημερινής χρήσης όπως είναι τα απορρυπαντικά, τα προϊόντα καθαρισμού, κ.α. Τα λιπάσματα τα οποία αποπλένονται από το νερό της βροχής περιέχουν φωσφορικά και νιτρικά άλατα τα οποία αποτελούν θρεπτικά συστατικά για τους υδρόβιους οργανισμούς οδηγούνται στο φαινόμενο του ευτροφισμού.
- Προκαλείται υπέρμετρη αύξηση του φυτοπλαγκτόν, οδηγείται σε αύξηση μονοκύτταρων ζωικών οργανισμών που εξαρτώνται τροφικά από το φυτοπλαγκτόν. Λόγω του θανάτου των πλαγκτονικών οργανισμών συσσωρεύεται νεκρή οργανική ύλη. Αυτή προκαλεί αύξηση των αποικοδομητών που την καταναλώνουν. Η αύξηση του πληθυσμού των μικροοργανισμών οδηγεί σε σταδιακή μείωση του οξυγόνου που βρίσκεται διαλυμένο στο νερό, διότι ο ρυθμός κατανάλωσής του είναι μεγαλύτερος από το ρυθμό παραγωγής του. Η μείωση ποσότητας ου οξυγόνου πλήττει τους ανώτερους οργανισμούς του υδάτινου οικοσυστήματος, όπως τα ψάρια που πεθαίνουν από ασφυξία.
ΘΕΜΑ Δ
Δ1. Το φυλογεννητικό δέντρο αποτελείται από πέντε διαφορετικά είδη. Περισσότερο συγγενικά μεταξύ τους είδη είναι ο σκύλος και ο λύκος, εφόσον ανήκουν στο ίδιο γένος, έχουν πιο κοινό πρόσφατο πρόγονο (προγονική μορφή 4) γιατί το σημείο τομής των κλάδων τους είναι πιο κοντά/ πιο μικρό.
Δ2. Ο πιο πρόσφατα κοινός πρόγονος του σκύλου και του γορίλα είναι η προγονική μορφή 2 επίπεδο τάξης.
Δ3. Το τυπολογικό κριτήριο χρησιμοποιείται για κατανομή οργανισμών σε ίδιο είδος (αφορά οργανισμούς που δεν ισχύει το ... κριτήριο) εφόσον έχουν κοινά μορφολογικά και βιοχημικά χαρακτηριστικά και εφαρμόζεται σε οργανισμούς που αναπαράγονται ΜΟΝΟΓΟΝΙΚΑ χωρίς να έχουμε αναπαραγωγή με επαφή.
Επίσης με βάση το τυπολογικό κριτήριο το οποίο επινοήθηκε από το Σουηδό φυσιοδίφη Λινναίο, όλοι οι διαφορετικοί οργανισμοί του πλανήτη κατατάσσονται σε ευρύτερες ταξινομικές βαθμίδες είναι:
- Το γένος περιλαμβάνει είδη που μοιάζουν μεταξύ τους περισσότερο από άλλα που μοιάζουν μεταξύ τους περισσότερο από άλλα.
- Η οικογένεια που περιλαμβάνει γένη που μοιάζουν μεταξύ τους
- Τάξη που περιλαμβάνει οικογένειες που μοιάζουν περισσότερο μεταξύ τους.
- Φύλο που περιλαμβάνει κλάσεις που μοιάζουν μεταξύ τους.
Δ4. Σύμφωνα με τη θεωρία του Δαρβίνου η εμφάνιση των μεμβρανών στα δάκτυλα των ποδιών τους εξηγείται με βάση τη φυσική επιλογή. Φυσική επιλογή είναι η διαδικασία κατά την οποία επιβιώνουν και αναπαράγονται περισσότερο οι οργανισμοί που είναι καλύτερα προσαρμοσμένοι στο περιβάλλον τους σε σχέση με τους λιγότερο προσαρμοσμένους.
Στο φυλογεννητικό δέντρο των παπιών σε κάποιο προγονικό είδος υπήρχε ποικιλομορφία ως προς τα χαρακτηριστικά τους δηλαδή εμφάνιση ή όχι μεμβρανών στα δάκτυλα των ποδιών τους. Επειδή η παρουσία των μεμβρανών βοηθάει στην κολύμβηση. Μέσω της φυσικής επιλογής ευνοήθηκαν οι πάπιες που είχαν μεμβράνη στα πόδια τους καθώς μπορούσαν να προσεγγίσουν τροφή καλύτερης ποιότητας ή μεγαλύτερης ποσότητας. Ο πληθυσμός των άλλων ειδών χωρίς μεμβράνες σταδιακά ελαττώνονται και εξαφανίζονται. Το ευνοϊκό αυτό χαρακτηριστικό κληροδοτείται σους απογόνους και αποτέλεσε χαρακτηριστικό του είδους της πάπιας. Επίσης η φυσική επιλογή είναι ΧΡΟΝΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΑ προσδιορισμένη.
Δ5. Σύμφωνα με την αρχή της χρήσης και της αχρησίας αναπτύσσονται και μεγαλώνουν όργανα που συμβάλλουν στην προσαρμογή ενός ζώου στο περιβάλλον, τα οποία και χρησιμοποιούνται περισσότερο. Τα όργανα που δε συμμετέχουν στην προσαρμογή του ζώου στο περιβάλλον περιπίπτουν σε αχρησία, ατροφούν και εξαφανίζονται. Με τον τρόπο αυτό τα ζώα αποκτούν νέα χαρακτηριστικά όπου κληροδοτούν τα επίκτητα χαρακτηριστικά στους απογόνους. Συσσώρευση με την πάροδο του χρόνου, πολλών αλλαγών στα χαρακτηριστικά, ώστε να προκύψει ένα νέο είδος που διαφέρει από το αρχικό.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΝ: ΧΑΤΖΗΣΤΑΥΡΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ